Kenang daku dalam doamu

Ahad, 23 Jun 2013

Cinta Aku Kerana Allah ...



Apa khabar semua?. harap berada dalam keadaan sihat. "Cintai Aku Kerana Allah" tajuk kita hari ni. Banyak kita tengok mereka yang bercinta kerana dia cantik, kerana nafsu, kerana nak merasa apakah itu CINTA, dan sebagainya. Jarang sekali kta jumpa orang bercinta kerana ALLAH. Kalau ada lah orang bercinta kerana ALLAH, aku memang tabik spring dekat orang tu :) .



Kebanyakkan kita bercinta dibangku sekolah. Ramai yang mengambarkan bahawa cinta itu indah oleh mereka yang merasainya. Hal ini seumpama tiada lagi kelazatan yang lagi indah dari buah cinta ini. Ibn Hazm al-Andalusi pernah mencoretkan " Cinta , awalnya permainan dan akhirnya kesungguhan. Ia tak dapat di lukis tapi hanya boleh dialami. Agama tidak menolak dan syariat juga tidak melarang".

Ye. Memang benar cinta tidak pernah dilarang oleh islam, sebaliknya lebih menggalakkan kita untuk menjadi seorang pencinta. Malah ia menjadi syarat kesempurnaan iman. Sebuah hadis al-Tarmizi, Abu Daud, Ahmad dan al-Hakim menyebut " Sesiapa yang mencintai kerana ALLAH, memberi kerana ALLAH dan menegah kerana ALLAH, sesungguhnya telah sempurna imannya".

Maka ditegaskan disini sesiapa yang mencintai seseorang kerana ALLAH maka telah sempurna lah iman mereka. Tapi ingat , Janganlah mencintai seseorang melebihi cinta kita kepada ALLAH S.A.W.

Terima kasih kerana sudi membaca :)

Rabu, 19 Jun 2013

Lesen D




Hai dan selamat malam. Macam dah lama rasanya tak menconteng arang kat sini, Seriously wahh RINDU!!!.. Tujuan aku menulis pada malam ini adalah untuk... Tadaa ... Hehe
Alhamdulillah aku dah pun LULUS ujian memandu untuk kelas D (kereta) !!! HOrayyy. Lepas ni boleh la belasah kereta ayah sesuka hati. Tadi adalah hari yang buat aku terketar-ketar seluruh badan tanpa boleh di cover lagi. Ape tak nya ayah awal-awal dah bagi warning kat aku kalau aku tak lulus ayah dah tak nak sponsor duit lagi. Aku adalah peserta yang ke-19 dan merupakan peserta terakhir. Semakin aku tengok peserta lain drive, semakin bergetar lutut aku dibuatnya. Tadi ada 3 orang yang gagal dekat bukit dan 2 gagal dekat 3 penjuru. 

Bahagian 2 memang tersangat digeruni oleh peserta terutama peserta perempuan. Tapi aku lulus walaupun dekat seminggu lebih tak practice. Bak kata orang keyakinan mampu mengatasi masalah ketakutan. Lepastu kena buat bahagian 3 pula. Aku dapat abang yang pernah jadi pemantau aku semasa ambil lesen motor dulu dan tadi kita berjumpa kembali. 

Nasib tak berapa beruntung sebab dapat kereta Viva dan aku teramat menyampah dengan break tangan kereta tu. break tangan dia ketat weii. Mula-mula masuk dalam kereta aku betulkan kerusi, cermin, pakai tali pinggang, betulkan gear dan sebagainya lah. Nak taip tapi panjang sangat. OK. Kesalahan pertama yang aku buat adalah gagal guna break tangan dan kaki dengan betul. Baru nak keluar simpang pusat memandu dah buat salah. Haish ketat juga break tangan kereta tu sampai aku terpaksa guna kedua-dua belah tangan la.

Kesalahan kedua aku gagal guna gear yang sesuai. Senang cerita aku tersalah masuk gear. Sebenarnya aku nak masuk gear 3 tapi termasuk gear 1 ish.. ish.. ish.. Sepanjang berada di jalan raya, mulut abang tu tak berhenti-henti memekak. Kejap dia menyanyi, kejap dia tidur, kejap dia interview aku. Biasa la soalan pertama dia tanya adalah umur, tempat tinggal, pakwe, dan cita-cita. Aku pun naik panas nak jawab soalan-soalan dia, tak dapat fokus jadinya. Walaupape pun, syukur Alhamdulillah aku lulus. Selamat duit aku. Terima kasih kepada cikgu yang mengajar aku, ibu bapa, kawan-kawan dan DIA yang tak putus-putus berdoa, dan terima kasih pada abang JPJ tu. Kepada sesiapa yang bakal menghadapi ujian JPJ semoga lulus, jangan takut dan paling penting mesti yakin yang kita boleh buat. K la stop kat sini je lahh. Assalamualaikum :)