Kenang daku dalam doamu

Khamis, 5 Jun 2014

Dia Insan Bernama ........


Rasulullah cakap berhati- hati memilih kawan, sebab kawan itulah yang mempengaruhi kita tuju ke arah kebaikan atau keburukan..

Dear friend,
You always make me happy
You always make me smile
You always make me laugh
You always make me fun
You are my friend forever.

Ni lah cik shida & cik shafika

 Me & Cik shafika.

 Ni muka kami bertiga. Dah2 tak boleh masuk pic banyak2 . BAHAYA.

Ni kawan dunia akhirat aku. Kitorang mula rapat masa form 1. Dari situ aku mula kenal perangai pelik dorang berdua ni. Paling best bila dapat berkongsi cerita a.k.a bergosip s.i.k.i.t....  Aku sayang dorang sangat sangat. Walaupun kitorang dah berpisah jauh tapi persahabatan yang kitorang bina tu kekal sampai sekarang, Alhamdulillah sangat . Tahun lepas kitorang dapat berkumpul lagi. Walaupun sekejap tapi moment yang sekejap tu laa yang aku boleh ingat sampai hari ni. Marah kitorang, suka kitorang, sedih kitorang, gila kitorang hanya orang tertentu je yang tau. Aku sayang korang :D ..

Kalau nak besarkan gambar, boleh klik je dekat gambar tu. Sekian Terima Kasih




Ahad, 1 Jun 2014

Buang Warna Putih Pada Header



Nak hilangkan warna putih pada header ni senang rupanya. Mula-mula..

1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih :

/* Mobile

3. copy code nih :
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }
.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}

4. paste ATAS   /* Mobile dan jadi seperti ini


.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }
.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}
/* Mobile

5.  Preview dulu dan save.

6. kalau korang letak border sekeliling blog , lebih baik korang delete code tu . nanti nampak tak sesuai . sebab border tu akan masuk sekali dengan header transparent tu .


Selfie ?

Pada zaman yang serba canggih ni bersepah-sepah gambar dekat facebook, twitter dan paling latest insta. Kalau nak berselfie tu boleh tapi kalau dah terdedah sana sini tu kes MERBAHAYA dah.
Persoalannya selfie ni apa ? Kebanggaan ?.




Menurut psikologi, mereka yang berselfie ni golongan yang sakit mental. Dan ada juga yang anggap golongan yang obses selfie ni adalah insan yang suka bangga diri. Bangga kecantikaan selalunya. Perlu ke kita laporkan semua yang kita buat di media sosial ?.  Lebih kurang macam ni. Korang rasa cantik ke perangai macam ni. Bukan melarang tapi tolong berpada-pada. Sekarang macam-macam boleh berlaku.


Dinasihatkan supaya bijak menggunakan kemudahan yang kita ada. Jangan sudah terhantuk baru nak tergadah. Sekian terima kasih.

Sabtu, 31 Mei 2014

Bila allah menduga dan kesyukuran

Apa khabar iman?


Hari ni baru nak update blog PUTERISULUNGBONDA . Agak-agak dah dekat berape bulan ye. Nampak tak kebuzyan aku disitu. " BILA ALLAH MENDUGA KITA ". Tajuk ni aku amik dari usrah jumaat minggu lalu yang disampaikan oleh Daie Florinda :) . Macam mana allah menduga hambanya ? Kita diuji dengan kesenangan dan kesusahan. Itu adalah ujian yang paling besar buat kita yang bergelar hamba allah dimuka bumi nie.

Kita perlu tahu semakin banyak ujian yang menimpa kita , semakin sayang lah allah kepada kita. Justeru kita kena memanjatkan kesyukuran kepada Maha Pencipta. Di sini aku nak kongsi cerita laa. Boleh kan ?. Terima kasih :)

Dalam satu bangunan tinggal lah majikan dengan pekerja cuma bezanya majikan tinggal di tingkat atas manakala pekerja tinggal di tingkat bawah. Pada suatu hari majikan memanggil pekerja tersebut dengan menjatuhkan sekeping syiling emas. Lalu tanpa melihat ke atas pekerja tersebut mengambil syiling yang jatuh tu. Majikan pun menjatuhkan lagi sekeping syiling. Lalu pekerja tadi mengambil syiling yang jatuh entah darimana tah. Majikan pun marah sangat dan menjatuhkan batu ke bawah lalu terkena kepala pekerja tersebut. Pekerja pun tengok ke atas. Apa kesimpulan cerita nie ? Pikir pikir pikir !!!

Kesimpulannya manusia ni bila senang tak ingat pun kepada pemberi kesenangan. Kalau kesusahan mula lah merungut dan baru nak mengadu kepada allah. Kita kena bersyukur dengan setiap ujian yang kita lalui. Jangan lupa bersyukur kepada Yang esa :). Wasalam

Sabtu, 24 Mei 2014

Penngal 2 berlalu ........






Fuhhhh !!!! Berhabuk, bersawang semua ada.

Alhamdulillah sekali lagi Penggal 2 berlalu. Macam-macam dugaan yang aku kena tempuh. Nak-nak bila tengah study. 

Perkara ni selalu jadi ....








Tapi aku selalu berpegang pada ni.. Bukan handphone OK
 






Dan ramai yang bagi ucapan jadi TERIMA KASIH !!!!!







DAN





++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++