Kenang daku dalam doamu

Sabtu, 9 November 2013

STPM oh STPM



Sedar-sedar je dah masuk bulan November kan? Apa yang terkandung dalam bulan November nie ye. HUHU ~~ STPM. Jyeah. Aku calon STPM Penggal 1 2013. Exam start 20 sampai 25 ni. Dah enam bulan aku meringkuk dalam Smk Agaseh tu. Macam-macam kenangan, ragam, kerenah budak-budak nie.

Ingat lagi masa first time masuk dewan untuk orentasi form 6, cikgu pandang lain-lain je. Ada yang sengaja bagi kitorang ketak. Majoriti cakap STPM nie senang. Waa senang ?. Yess senang gagal katanya. Tapi pada pendapat aku la, siapa yang berusaha dia berjaya. Senang kan?. Mula-mula aku menyesal la juga masuk form 6 sebab hari-hari direndahkan, hari-hari dibandingkan, btw benda tu semua tak patahkan semangat aku untuk terus berjuang sebab aku ada penyunting semangat. Yes "dia" selalu bagi dorongan supaya aku kuat. Aku dengan dia bersaing untuk dapatkan pointer penggal satu yang tinggi tau, tapi hasrat tu tak tercapai pula. Sebab "dia" dapat UITM.

Kaum dekat kelas aku mula-mula ada lebih kurang dekat 50 juga, tapi sekarang da berkurangan sebab ramai yang terbakar duduk kat kelas tu, mean ramai yang berhenti sekolah, sambung kolej dan ada juga yang pergi kerja. Ape taknye hari-hari dicuci. Bagi aku siapa yang kekal sampai sekarang tu dia memang seorang yang tabah termasuk aku. Ceyy ^_^ .

Kepada rakan seperjuangan. Aku harap korang dah sedar apa tujuan kita masuk form 6 dan aku harap korang pun tengah berperah otak sekarang ni. Kita sama-sama berjuang guna pen dan idea masing-masing masa 20 sampai 25 november nanti. Ingat !! walau dimana pun kita belajar tu semua tak penting, yang penting usaha kita untuk menggenggam segulung ijazah . K la.aku pun nak belaja. Doakan aku ye kawan-kawan.


Selasa, 15 Oktober 2013

Pergi Tanpa Pesan


Ya Allah , kadang-kadang dalam suatu masa orang lain bergembira tapi ada kalanya orang akan berduka. Tak semua manusia akan menempuh setiap perayaan dengan hati yang gembira. Kita harus ingat ada juga manusia yang menempuh suatu perayaan dengan airmata.

Aku tak sangka enek yang pernah membesarkan aku, pernah menggantikan tugas ibuku, pernah menyuap aku makanan, dodoikan aku tetiba pergi meninggalkan aku tanpa kata. Apalah ertinya aku kesana andai tujuan sebenar telah berubah. 

14 Oktober 2013 tarikh perit buat aku. Airmata tak tertahan bila mendengar berita kehilangan nenek. Kenapa semua nie berlaku Ya Allah.  Takpe lah, walaupun tak kesampaian hajat aku nak lawat enek tahun nie aku redha. Aku redha dengan kepergian nenek. Aku doakan arwah nenek tenang dan di tempatkan di tempat-tempat orang yang beriman. 

Kepada semua pembaca , mohon sedekahkan Al-Fatihah buat nenek saya .

Isnin, 5 Ogos 2013

Mana satu jadi ikutan

Assalamualaikum semua..

Syawal menjelma ramadhan menghilang. Perasaan aku bercampur baur sekarang nie. Ada sedih dan dalam masa yang sama aku gembira. K lupe kan.

Mana satu jadi ikutan? Mesti korang tertanya-tanya kan, apa yang cuba disampaikan melalui tajuk ni. Sekarang dah digelar zaman moden. Macam-macam fesyen ,right? Mana satu yang kita perlu ikut sebenarnya? K. Kita cuba selami maksud aurat. Apa itu aurat? Apakah aurat perempuan? Aurat perempuan ialah menutupi seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. Apa hukum menutup aurat? Hukumnya wajib dan bukan pilihan kita nak suka-suka tutup atau tak nak tutup. Aurat ialah menutup dan melindungi, bukan membaluti atau membungkus. Adakah kamu faham? HEHE.

tengok!! macam-macam fesyen pakaian untuk kita dipasaran sekarang. Yang berwarna-warni, yang striking warnanya, yang singkat, yang longgar, yang jarang pun ada.
Sila kembali kepada panduan islam, apakah tujuan sebenar menutup aurat?.

Dari Ibnu Umar, dia berkata: "Rasulullah bersabda: "Barangsiapa yang memakai pakaian syuhrah (pakaian kemewahan kerana ingin dipuji), Allah mengenakan baginya pakaian kehinaan pada hari kiamat." Abu Awanah (perawi) menambahkan: "Lalu akan dilahap oleh api neraka." (Sunan Abu Daud, no. 3511, Sunan Ibnu Majah, no. 3596, Musnad Ahmad, no. 5395)

Dari Maimunah binti Sa’ad, dia adalah pelayan , dia berkata: Rasulullah bersabda: “Perumpamaan wanita yang berbangga dan sombong yang menjulurkan (memperlihatkan) perhiasannya kepada selain suaminya seperti kegelapan pada hari kiamat, tidak ada cahaya sedikit pun padanya.” (Sunan At-Tirmidzi, no. 1087)

  Rasulullah bersabda: “Seburuk-buruk wanita kamu ialah wanita bersolek lagi suka berbangga, mereka itu adalah perempuan munafiq, tidak akan masuk syurga kecuali seperti burung gagak berkaki merah (sedikit masuk syurga)”. (Riwayat Al-Baihaqi)

Dari Abu Musa Al Asy’ari dari Nabi Muhammad, beliau bersabda: “Apabila seorang wanita memakai wangian, lalu keluar melalui orang-orang agar mereka mencium wanginya, maka wanita itu adalah adalah begini dan begitu (maksudnya ciri wanita pelacur).” (Sunan At-Tirmidzi, no. 2710, hasan sahih, Musnad Ahmad, no. 18757, Sunan Abu Daud, no. 3642, Sunan An-Nasai 


renung-renungkan.wasalam

Khamis, 1 Ogos 2013

Ramadhan Berlalu Pergi Tanpa Pesan



Apa khabar iman korang semua pada petang nie? Iman aku Insyallah turun naik sekarang. Sedar tak sedar dah 1 Ogos kan. Betapa pantasnye ramadhan berlalu tanpa kita sedari. EH jangan lah bersedih sebab kita masih lagi dalam bulan ramadhan dan kini berada dalam minggu ke sepuluh yang terakhir. Maka rebutlah peluang malam lailatulkadar tu ye :)

Setiap kali pergi ke mana-mana pusat membeli belah, kita sering didendangkan dengan lagu raya padahal masa tu kita masih lagi dalam bulan yang mulia. Kenapa sebelum tibanya bulan ramadhan kita tak pernah pun mendendangkan dan meraikan kedatangan bulan ramadhan semeriah bulan syawal?. Begitu cepat kita menghalau bulan ramadhan nyatanya. Aku kecewa juga dengan apa yang berlaku dekat kelas tadi. tapi apalah hak aku nak menghalang dorangkan?. K lupakan. Aku just meluahkan je..

Walauapapun, Rebutlah peluang yang ada di sepuluh malam terakhir nie sebab kita tak tahu kan sama ada kita dapat sambut ramadhan lagi ke atau tak. Selamat Berpuasa :)). Wasalam

Sabtu, 13 Julai 2013

Ramadhan Mendatang !!



Allhamdulillah sekarang kita berada di bulan yang mulia iaitu dalam bulan Ramadhan. Sedar tak sedar dah 4 hari kita berpuasa kan. Dalam bulan inilah kita dapat mendekatkan diri dengan Allah S.W.T, bulan yang penuh kelebihan dan ganjaran. Setiap detik di dalam bulan yang penuh keberkatan ini amat berharga dan kemungkinan amalan di bulan inilah yang memberikan perbezaan tempat kembalinya kita.

Dalam bulan Ramadhan iman kita di uji dengan pelbagai dugaan. Dalam bulan ini juga lah yang membuatkan kita menjadi seorang insan yang penyabar. Antara orang yang bertakwa aialah orang yang memunyai tahap kesabaran yang tinggi dalam menghadapi sebarang cubaan dan ujian daripada ALLAH sehingga imannya semakin kuat. 

Rasulullah saw bersabda sebagaimana yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah: 
" Puasa itu sebahagian daripada iman"

Sabda Nabi lagi:
" Bulan Ramadhan adalah bulan kesabaran dan ganjaran kesabaran adalah masuk ke dalam syurga"

Sabar adalah ini ajaran islam dan iman. Bersabar ertinya mengendalikan dan memaksa nafsu untuk melaksanakan ketentuan syariat. Sabar merupakan saudara syukur. Sesiapa yang bersabar, maka ia telah bersyukur atas nikmat ALLAH.

Slamat Berpuasa !!


Ahad, 23 Jun 2013

Cinta Aku Kerana Allah ...



Apa khabar semua?. harap berada dalam keadaan sihat. "Cintai Aku Kerana Allah" tajuk kita hari ni. Banyak kita tengok mereka yang bercinta kerana dia cantik, kerana nafsu, kerana nak merasa apakah itu CINTA, dan sebagainya. Jarang sekali kta jumpa orang bercinta kerana ALLAH. Kalau ada lah orang bercinta kerana ALLAH, aku memang tabik spring dekat orang tu :) .



Kebanyakkan kita bercinta dibangku sekolah. Ramai yang mengambarkan bahawa cinta itu indah oleh mereka yang merasainya. Hal ini seumpama tiada lagi kelazatan yang lagi indah dari buah cinta ini. Ibn Hazm al-Andalusi pernah mencoretkan " Cinta , awalnya permainan dan akhirnya kesungguhan. Ia tak dapat di lukis tapi hanya boleh dialami. Agama tidak menolak dan syariat juga tidak melarang".

Ye. Memang benar cinta tidak pernah dilarang oleh islam, sebaliknya lebih menggalakkan kita untuk menjadi seorang pencinta. Malah ia menjadi syarat kesempurnaan iman. Sebuah hadis al-Tarmizi, Abu Daud, Ahmad dan al-Hakim menyebut " Sesiapa yang mencintai kerana ALLAH, memberi kerana ALLAH dan menegah kerana ALLAH, sesungguhnya telah sempurna imannya".

Maka ditegaskan disini sesiapa yang mencintai seseorang kerana ALLAH maka telah sempurna lah iman mereka. Tapi ingat , Janganlah mencintai seseorang melebihi cinta kita kepada ALLAH S.A.W.

Terima kasih kerana sudi membaca :)

Rabu, 19 Jun 2013

Lesen D




Hai dan selamat malam. Macam dah lama rasanya tak menconteng arang kat sini, Seriously wahh RINDU!!!.. Tujuan aku menulis pada malam ini adalah untuk... Tadaa ... Hehe
Alhamdulillah aku dah pun LULUS ujian memandu untuk kelas D (kereta) !!! HOrayyy. Lepas ni boleh la belasah kereta ayah sesuka hati. Tadi adalah hari yang buat aku terketar-ketar seluruh badan tanpa boleh di cover lagi. Ape tak nya ayah awal-awal dah bagi warning kat aku kalau aku tak lulus ayah dah tak nak sponsor duit lagi. Aku adalah peserta yang ke-19 dan merupakan peserta terakhir. Semakin aku tengok peserta lain drive, semakin bergetar lutut aku dibuatnya. Tadi ada 3 orang yang gagal dekat bukit dan 2 gagal dekat 3 penjuru. 

Bahagian 2 memang tersangat digeruni oleh peserta terutama peserta perempuan. Tapi aku lulus walaupun dekat seminggu lebih tak practice. Bak kata orang keyakinan mampu mengatasi masalah ketakutan. Lepastu kena buat bahagian 3 pula. Aku dapat abang yang pernah jadi pemantau aku semasa ambil lesen motor dulu dan tadi kita berjumpa kembali. 

Nasib tak berapa beruntung sebab dapat kereta Viva dan aku teramat menyampah dengan break tangan kereta tu. break tangan dia ketat weii. Mula-mula masuk dalam kereta aku betulkan kerusi, cermin, pakai tali pinggang, betulkan gear dan sebagainya lah. Nak taip tapi panjang sangat. OK. Kesalahan pertama yang aku buat adalah gagal guna break tangan dan kaki dengan betul. Baru nak keluar simpang pusat memandu dah buat salah. Haish ketat juga break tangan kereta tu sampai aku terpaksa guna kedua-dua belah tangan la.

Kesalahan kedua aku gagal guna gear yang sesuai. Senang cerita aku tersalah masuk gear. Sebenarnya aku nak masuk gear 3 tapi termasuk gear 1 ish.. ish.. ish.. Sepanjang berada di jalan raya, mulut abang tu tak berhenti-henti memekak. Kejap dia menyanyi, kejap dia tidur, kejap dia interview aku. Biasa la soalan pertama dia tanya adalah umur, tempat tinggal, pakwe, dan cita-cita. Aku pun naik panas nak jawab soalan-soalan dia, tak dapat fokus jadinya. Walaupape pun, syukur Alhamdulillah aku lulus. Selamat duit aku. Terima kasih kepada cikgu yang mengajar aku, ibu bapa, kawan-kawan dan DIA yang tak putus-putus berdoa, dan terima kasih pada abang JPJ tu. Kepada sesiapa yang bakal menghadapi ujian JPJ semoga lulus, jangan takut dan paling penting mesti yakin yang kita boleh buat. K la stop kat sini je lahh. Assalamualaikum :)


Sabtu, 25 Mei 2013



Semalam. Semalam? kire malam tadi lah, malam tadi aku pergi rumah enek kire hajat nak melawat. Masuk rumah bersalam-salaman pe sume then tetibe paklong tanya aku sambung study dekat mana. Dengan selambek aku cakap "along masuk form six je". Paklong ajukan lagi soalan , ni kali pedas sikit la kot bagi aku pedas lah, bagi korang mungkin biasa je "kenapa masuk form six? result teruk kah? Berapa A mu? alah form six tu tak kemana pun, belaja-ii dah abes 1 tahun setengah dok rumah menganggur tunggu Sijil Pinangan Malaysia" (dalam loghat SABAH k, Ulang suara SABAH weii )

Amboi!! panas ke tak time tu ALLAH je yang tahu. Airmata nak jatuh tapi ego punya pasal cover je la gune tudung yang tak comel tu. AHAK. Anak dia pun sambung form six tapi sementara aje lah, tunggu keputusan temuduga dekat Keningau katenye. Bila aku tanya kolej ape, paklong tak nak bagi tahu pula. Ok tak pe tak nak bagi tahu, aku akan cari tahu juga hari Selasa nie, Siap ko..

Urmm sejujurnye aku tak kesah pun masuk form six sebab aku dah tahu kelebihan form six nie. Kepada siapa yang menghina tu mungkin dia tak faham apa itu Pra Universiti. Wekkk...k la aku malas nak taip. Hati aku panas ni dari tadi asyik menahan kerenah mamat ni je lah. Naseb-ii ape pun tak boleh.. wasalam :)

Luahan tentang kehidupan..
Hidup ni banyak cabaran nye
Cuba lalui dengan hati yang tenang
Kerana Allah sentiasa bersama kita..


Ahad, 12 Mei 2013

Selamat Hari Ibu ..





12 Mei 2013 adalah Hari Ibu sedunia, First sekali nak ucap Selamat Hari Ibu kepada ibuku yang tersayang didunia dan akhirat. Ibu kaulah ratu hatiku, tanpa mu siapalah aku didunia ni, tanpa mengira waktu ibu sentiasa mendoakan aku. Walaupun ibu suka marah kaklong, tapi kaklong sayang ibu, marah ibu sekadar di bibir hanya berniat untuk menyedarkan kita dari kesalahan. Setiap detik, setiap saat kaklong sentiasa sayang dekat ibu, sayang nie tak pernah berkurang jauh sekali pudar. Segala penat lelah dan sifat sabar akan kaklong kenang. Sayang ibu sangat sangat sangat.. Happy Mother Day..

Khas untuk ibuku yang tercinta ::

Bonda,
Anakanda masih memerlukan petunjuk kejalan kebahagiaan didunia dan akhirat,
Setia mengajar erti kekuatan,
Restu dan doa bonda iringkan,
Terima kasih atas segalanya,
Jasamu akan ku kenang,
Kerana kau adalah ibunda ku :))


Happy Mother Day , Love You Ibu :))


Isnin, 29 April 2013

Ni Keputusan Muktamad



Sejak kebelakangan nie kepala aku pening teramat sangat bila pikir pasal kemana hala tuju aku lepas SPM. Tawaran kolej melambak-lambak sampai nak pengsan aku tengok. Kolej Kiara Masa lah, Kolej Ati lah, Kolej Poly-Tech Mara lah betul ke ejaan aku tu? Ish, dulik an yang penting ada sipi-sipi bunyi dia. Sebenarnye aku memang dah keliru tahap tak boleh taip dah sekarang nie, Tapi aku nak juga taip.  Ok. Kolej. Kolej nie banyak pakai duit, Mana la ayah aku nak korek duit banyak-II macam tu. So setelah aku pikir, timbang, tapis buat solat istikharah semua keputusan aku adalah aku pilih sambung form six je lah. Nak sedap lagi orang panggil Pra Universiti. Kawan-kawan aku tak ramai yang dapat Matrik paling-II pun dua orang je. Tahniah dekat Farha dengan Desy. HeHe. Yang lain majoriti pilih form six aje. Parent aku ngan Aziq sokong aku. Mereka penyuntik semangat aku. Terima kasih bebanyak .. :D

Sekarang aku dah jarang buka FB , malas nak baca status asyik cakap pasal sambung study, pasal matrik, pasal kolej dan yang sama waktu dengan nye. Kepada yang tak dapat matrik janganlah bersedih padahal aku pun sedih juga, Tapi bila difikir-fikirkan walau dimanapun kita belajar tu tak penting, yang penting niat kita belajar HAHA sorry amy aku ciplak ayat indah mu ini. Aku sakit hati bila ada seorang hamba Allah ni cakap sambung form six sangat merugikan. Eh, kalau nak tahu sijil STPM diiktiraf dekat seluruh dunia OK. Jadi jangan la pandang hina sangat dekat orang yang sambung form six.

Tadi aku tebaca satu blog ke dia cakap sambung form six ibarat selangkah kaki dah ada dekat Universiti tapi tu aku tak pasti la betul ke tak. Mungkin betul kot tapi entah la..HAHA.. Yes!! aku dengan Irang dapat Aliran Kemanusiaan. Irang satu kelas lah kita nampaknya. Happy gila sebenarnya sebab dah tak study mende yang susah tu. Amy kau kena menghadap Fizik,Biology,Kimia la nampaknya. Aku ingat lagi kau penah cakap kat kitorang yang kau dah tak nak study mende-II tu semua tapi apa boleh buat.. EH kalau nak tukar aliran boleh sebenarnya tapi aku sarankan lebih baik kau terima je Aliran Sains tu.
 
Doakan aku didunia dan akhirat..  :))


Isnin, 22 April 2013

Berhijrah





Tajuk kali ni BERHIJRAH. Alhamdulillah sekarang kita tengok ramai wanita diluar sana bertudung kan? Kalau dibandingkan wanita bertudung dengan wanita yang tak bertudung siapa yang paling comel?. Dah tentu la yang bertudung. Tapi perasan tak dalam berjuta-juta orang yang berhijrah pakai tudung ni, tak ramai yang menghijabkan diri dorang dengan betul kan?. Kalau kita tengok dekat luar sana macam-macam fesyen tudung. Al Maklumlah zaman dah maju jadi fesyen pun kena la number one. Tak salah nak berfesyen, tapi janganlah melanggar syariat yang ditetapkan dalam Al-Quran.

Ye.. Memang ramai yang cakap "Yang wajib ialah tutup aurat, bukan bertudung labuh ". Bertudung tak labuh memang tak salah sebenarnya, tapi adakah kita bertudung dengan sempurna?. Macam mana tudung yang kita pakai sekarang?. Tepuk dada tanya IMAN di dada  ^_^ .

Mesti ramai adik-adik, sahabat-sahabat di luar sana yang hatinya telah lunak di sapu bayu HIDAYAH oleh ALLAH. Sebenarnya HIDAYAH ni menyapa tanpa disedari melembutkan hati untuk menghampiri Illahi. Hati teruja melakukan kebaikan, langkah mula laju ke denai majlis-majlis ilmu, bibir dibasahi dengan ayat Al-Quran dan doa supaya ALLAH menguatkan hati untuk kekal dijalan yang benar.

Bila melihat penampilan diri yang agak tidak sempurna auratnya, hati menjadi sayu terasa malu dihadapan ALLAH. Mata mengalirkan tangisan bila mengenangkan kejahilan diri melanggar perintah dan syariat yang ditetapkan. Saat diri mahu berubah @ berhijrah, ia luntur dicelah-celah semangat dengan tomahan sekeliling. Lantas memikirkan kata-kata orang, diri yang ingin mengorak langkah untuk berhijrah luntur. Kita kena ingat yang ALLAH sentisa membantu hambanya yang lemah.

"ALLAH memimpin sesiapa yang dikehendakiNya itu.."[ surah 24; an-Nur;ayat 35].
Disini ada Tips Awal Sebelum Bertudung Labuh. Mana lah tahu, mungkin tips-tips ni dapat membantu sesiapa yang nak mengorak langkah ke arah kebaikan.

1. Mulakan dengan memakai stokin kaki & sarung lengan. Biasakan diri dengan memakai baju longgar dan melepasi punggung. Tukar seluar jeans dengan seluar slack yang longgar.

2. Rajin mendengar ceramah agama di masjid dan mendekati orang yang arif mengenai agama Islam.

3.  Memperbaiki ibadah-ibadah asas. Contohnya solat, puasa dan sebagainye lah.

4. Lakukan banyak amalan-amalan sunat seperti puasa sunat, solat sunat, menghafal ayat al-quran.

5. Bila hati dah semakin kuat dan berani berhijrah kearah yang lebih drastik pakai lah t-shirt muslimah, pastikan t-shirt muslim melebihi paras lutut.

6. Mulakan memakai tudung bidang 50 (melepasi bahu). pinkan secara lurus. Kalau nak silangkan tak apa tapi kena menutupi dada sebaik-baiknya melebihi dada. Tudung yang sesuai seperti tudung Akel Bidang 50, Pashmina yang tidak jarang, paling mudah Tudung Jahit Sendiri macam tudung budak sekolah tu.

Kuatkanlah hati. Kuatkanlah semangat. berbanyak berdoa agar ditetapkan hati untuk melalui jalan-Nya. Bukan calang-calang orang yang terpilih untuk memiliki Hidayah-Nya. Bersyukurlah jika kita antara insan-insan yang terpilih untuk kembali ke jalan-Nya.

sesungguhnya, biar kita hilang "seseorang" atau "sesuatu" demi Allah. Daripada demi "seseorang atau "sesuatu" kita kehilangan Allah.
Firman Allah swt: " Dan barangsiapa yang berjihat (melakukan kebaikan) maka, sesungguhnya jihadnya itu adalah untuk dirinya sendiri. Sesungguhnya, Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari seluruh alam."[ surah 29; al-ankabut, ayat 6 ]

Bersama-sama kita berubah kearah yang lebih sempurna. Insyallah dengan izin-Nya. :))



 




Sabtu, 20 April 2013

Permulaan baru

    

Wei korang-korang, nak tahu tak tadi aku pergi bengkel memandu sebab nak tambah kelas D. Dari motorsikal ke motocar. So tadi dengar la sekali ceramah. Biasanye penceramah tahun lepas boring plus mengantuk tapi tahun nie syukur alhamdulillah penceramahnye tak membosankan. Tadi kan aku sampai lambat sikit sebab naik motor dan kebetulan jalan sesak pulak. Nasib lah kaunter masih boleh mendaftar, time tu dia merujuk kerani situ la mintak tunjuk IC (kad pengenalan). Time nak semak ic, ic aku tak boleh dibaca dalam sistem komputer 0HH No!! sakit hati aku. Tapi aku sabar je la then dia bagi satu kad kire dalam kad tu ada data aku la. HEHE.


Nie la kad nye. Aku pun tak tahu sampai bile aku nak simpan mende alah nie. Hermm.Ok tadi ada dua sesi bengkel. Sesi pertama just dengar ceramah dalam dewan. Sesi kedua kitorang dibawa pergi dekat satu tempat, nama tempat tu Bengkel L. HAHHA macam pelik je bunyi dia kan? Ok. Tadi dibagi pendedahan tentang enjin-enjin kereta contohnye macam penapis udara, bateri, minyak hitam, cara letak air dalam enjin, dan cara-cara membuka dan memasang tayar kereta. Disitu la kitorang didedah kan dengan jet kereta, spana tah apa lagi tah. Aku pun tak ingat lah. Penceramah kata perempuan biasanya takut nak tukar tayar walaupun dia pandai tukar tayar. HAHA aku rasa tu adalah BENAR. Tapi itulah hakikat nya.

Sebelum balik aku ternampak sorang mamat tengah ujian JPJ, part bukit dia lemah agaknye, tetibe kereta dia turun dari bukit nyaris-nyaris nak terlanggar kereta yang ada dekat bawah tu.. Fuhh aku pulak yang cuak jadiknya.. HAHHAHA

Aku dah dapat cikgu khas yang akan ajar aku drive nanti nama dia Cikgu Azrin, Harap-harap dia tak garang la kan dan tak getek macam ulat bulu kat daun tu. 


Doakan aku berjaya tau. Terima kasih :)

Sabtu, 13 April 2013

Telatah Si kecik



Alhamdulillah, tadi pagi kitorang sambut birthday si Ira. Ye, aku tahu birthday dia dah lama lepas. Tapi sengaja nak sambut jugak. Selagi tak dapat kek selagi itu la muka adik aku yang sorang nie mencuka. Masa hari birthday dia kitorang tak dapat sambut sebab ayah tak ada dekat rumah then tak ada orang nak tolong beli kek dia, sian sian sian. Nah jadi hari ni dia happy la, Aku pun tumpang happy juga sebab dapat taram kek dia. HAHA.







Khamis, 11 April 2013

Birthday Ira

السلام عليکم

Alhamdulillah, Hari ni genap la umur syahira lima tahun, Lima tahun juga lah dia melihat dunia. Tahun depan dia bakal hadapi alam persekolahan, Masa tu la dia mula kenal A B C, 1 2 3 . Walauapa pun kaklong ucapkan selamat hari lahir adik ku :). Kalau pandai meneka mana satukah syahira?


Selamat hari lahir yang ke lima kepada syahira adik ku yang nakal, comel, bijak dan cantik, Moga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki didunia da akhirat.

Selasa, 9 April 2013

Menghormati dijalan raya



Hari ni nak cerita pasal menghormati dijalan raya, Selalu kita dengar orang cakap " BERHATI-HATI DIJALAN RAYA " KAN? Kali ni berbeza sikit. Kalau cakap pasal hormat menghormati korang mesti terus tangkap muat pasal hormat orang tua lah, hormat kakak-kakak lah, yang penting korang akan fikir hormat kat manusia kan kan kan ? . Kali ni aku nak cite sikit kat korang pasal hormat orang masa kat jalan raya. Kalau boleh jangan lah buat jalan raya tu macam jalan datuk nenek kita sorang je. Nak nak kenderaan besar gedabak tu. Kalau da tau besar hormat laaa sikit kat orang yang menunggang motosikal ni.  Sian sian sian.

Sebenarnya aku panas betul la dekat orang yang bawak kereta yang besar-besar ni, tak semua la tapi. Contoh yang paling mudah macam kereta hilux la kan. Nak potong barisan pun agak-agak la, nak kata buta tak pulak, mentang-mentang motosikal ni bersize kecik suka hati bapa tiri kandung dia je potong motosikal sampai body kereta yang punya lah gedabak tu nyaris-nyaris kena motosikal ayah aku, astaghfirullah memang aku naik angin la time tu. ok shahara tenang la sekarang. Sapa tak marah kan kan kan? Kalau korang kat tempat aku konpom 100% rasa nak tembak-tembak je kereta tu dengan senapang.

Harapan: moga kita dapat kekalkan perasaan hormat tu walau dimana kita berada terutama dijalan raya







 


Rabu, 27 Mac 2013

Kerja Kursus



Fuhhh, cuaca memang tak menentu sekarang ni. Kejap hujan kejap panas. Bebalik pada tajuk kita adalah KERJA KURSUS. Kenapa Kerja kursus ?. Sebab hari ni dan malam tadi aku bantu adik aku buat kerja kursus pendidikan agama islam dia tuh. Adik aku perempuan dan 12 tahun dan dia calon UPSR. Doakan dia ea ? Kerja dia tolong cari bahan and aku pulak tolong tengok pada mula nye la, tapi kesian tengok dia terkial-kial so aku tolong hias-hias macam tu je lah tapi. Penat tu tak la sangat sebab aku memang suka mewarna dan melukis-lukis ni, Nak nak bab merosakkan kerja orang. 

 tau la buruk, jangan la gelak

 Huruf bismillah tu aku yang buat, Cantik Tak? Ye aku tau memang tak cantik sebenarnya

 Gambar lelaki solat, Kalau la aku boleh tengok DIA pakai macam ni kan best

 Da macam papan kenyatan pulak

 Comel kan?

 haha. Sila gelak dengan hasil karya aku ye

 
Hasil tugasan kami berdua:
Pic masa 2012 di PERINGKAT 1  FELDA PASIR BESAR, GEMAS NEGERI SEMBILAN

Khamis, 21 Mac 2013

Terima Kasih



Alhamdulillah syukur kepada ALLAH yang telah memakbulkan doa aku setiap hari. Pagi je telefon dah bebunyi sepupu semua betanye pasal keputusan aku, padahal aku masih dekat rumah. Tadi pergi sekolah dengan perasaan gemuruh, takut, semua la ada. Paling aku tak suka, Aku kena pergi sekolah sendiri-sendiri je. Ayah aku ada kerja sikit jadi terpaksa lah merempit dengan memakai baju kurung (terus hilang keayuan aku time tu) . Keluar je dari DEWAN kepala aku asyik memaling kekiri dan kanan, langkah aku kejap terhenti sebab kawan-kawan perihatin dengan aku.. HAHHA. Dorang taksub sangat dengan keputusan aku.

Firts sekali aku nak ucapkan terima kasih kepada ibu bapa yang tak pernah jemu menadah tangan dan mendoakan anakmu yang nakal ni, terima kasih juga kepada guru-guru aku terutama sekali CIKGU SUHAILI selaku guru KIMIA dan GURU KELAS  kitorang ( Cikgu!!! saya dah lulus kimia ) heheh, terima kasih juga dekat kawan-kawan yang selalu bantu aku ketika aku dalam kebuntuan dan terima kasih sebab belanja aku makan dan minum jimatt duit aku HAHHA tak la, aku gurau je, and paling tinggi terima kasih kepada Cik Haziq Rasid  yang selalu bagi aku nasihat dan sudi mendengar luahan aku dan bebelan aku.. HUHU

Walaupun keputusan tak berapa enak dilihat sekurang-kurangnya aku dapat target dalam subjek Bahasa Melayu, Sejarah, Bahasa Inggeris walaupun aku lemah sikit dalam bi tapi aku dapat buktikan yang aku ( BOLEH ), Matematik, Pendidikan Syariah Islamiah, Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah, Biologi, Kimia, dan banyak lagi la subjeknya.

Aku bersyukur sangat sebab segala ketakutan yang aku hadapi dah berakhir. Tadi sempat jumpa ustazah Radiah, muka ustazah agak tegang la so kitorang cuma bersalaman je. Aku gembira sangat sebab dapat salam dan ucapkan terima kasih kepada guru-guru yang dah banyak bagi aku ilmu..Ape-ape pun TERIMA KASIH kepada semua yang dah banyak berkorban untuk aku. SAYANG KAMU SEMUA :)

Tahniah kepada hamba ALLAH yang lulus dengan cemerlang dalam SPM ni. Dan TAHNIAH kepada my BFF Shafika Izzati yang telah dapat 6A dalam SPM, Tahniah sayang. Miss you a lot.



 

Rabu, 20 Mac 2013

TAWAKAL



Esok hari yang mendebarkan bagi aku yang bergelar pelajar SPM 2012. Tipu la kan kalau tak takut, secara jujur aku memang rasa takut sangat. Ermm bukan takut pasal slip keputusan SPM yang bakal aku hadap, tapi aku takut keputusan aku tak berjaya membuat ibu dan ayah gembira. Aku takut dorang nangis sebab kecewa, kalau boleh tak nak la macam tu استغفرا الله    

Tapi aku harap keputusan aku ok la kan. Pape pun aku dah berusaha bersungguh-sungguh. Slip keputusan SPM akan sampai kat Aga_C pukul 14.00 pandai-pandai la korang pikir pukul berapa kah itu. Kalau dekat semenanjung slip dia awal. Ramai orang tanya aku target berapa A. Aku memang tak target berapa A tapi aku harap lulus la. Yang paling penting aku da berusaha semampu yang boleh. Kali nie aku hanya mampu bertawakal kepada ALLAH. DIA lah yang MAHA MENGETAHUI. Aku redha dengan ketentuan NYA.

ღ Doakan kejayaan kami pelajar SPM 2012 ღ

Isnin, 18 Mac 2013

Sami Yusuf

 
Kenal SAMI YUSUF tak ? Dia sekarang makin terkenal di Malaysia. Peminat dia bagai cendawan tumbuh selepas hujan melambak tau. Aku pun salah sorang peminat dia jugak. Aku minat dia bukan sebab nama dia sama dengan ayah aku, Tapi aku minat dia sebab dia hensem ( eh bukan la ) .. Sebab lagu dia memang best. Majalah TIME mengelar dia sebagai " Islam's Biggest Rock Star. 

Sami Yusuf シ
Aku suka album dia.
* Al-Mu'allim*
*My Ummah*
*Without You*
*Wherever You Are* 
♪♬♩♫♪♩♭♯♮♪♬
Harap suatu hari dapat tengok dia secara langsung  ... weii korang !!!! Aku letak perkataan " ASSALAMUALAIKUM " dalam tulisan jawi tau.. Cantik kan? hEhE tulisan jawi memang cantik..  
 

Sabtu, 16 Mac 2013

20 \ 3 atau 21 \ 3 ?



Makin hari jantung nie DUP DAP DUP DAP menanti result SPM. Ramai yang cakap result SPM penentu masa depan. Betul ke? Memang betul pun. Persoalan sekarang tarikhnya keluarnya keputusan belum pasti. Ada yang cakap 20 Mac ada juga yang cakap 21 mac. Tadi baru dapat tahu tarikh sebenar dia.

Nie bukti dia

Kepada SPM CANDIDATE 2012 harap-harap kita semua lulus dengan cemerlang. Insyallah..

Khamis, 14 Mac 2013

PEREMPUAN ATAU MUSLIMAH ?



Selamat malam, tengah-tengah malam ni buat aku nak muhasabah diri dengan lebih advance lagi. Bak kata" USTAZAH NIK NURSUHA " eloklah kita muhasabah diri dan minta maaf sebelum kita tidur sebabnya takut nanti tertidur terus buat selama-lamanya, muhasabah diri pun boleh dapat pahala tau. Nak pahala tak kawan-kawan ? Mesti jawapan korang adalah "YES".  PEREMPUAN ATAU MUSLIMAH ? tajuk aku kali nie.. Cuba lihat pada diri kita sekarang, Muslimah kah kita? atau sebaliknya.. tEp0K d@D@ t@nY@ Im@

Berbalik pada tajuk aku tu. Apa perbezaan seorang perempuan dengan muslimah ?  J0m BaCa n!E
# PEREMPUAN #
 ~ Apabila teruna memerhatikannya, Perempuan akan membalas renungannya.
 ~ Apabila teruna mendekatinya selangkah, Perempuan akan mendekatinya beribu-ribu langkah.
 ~ Apabila teruna memujuk rayu, Perempuan akan lemah dalam pangkuannya.
 ~ Apabila teruna memberi harapan, Perempuan hanyut dalam angan-angan.

TeTapi Se0R@n

# MUSLIMAH #
 ~ Apabila teruna memerhatikannya, Muslimah tunduk mengelak panah syaitan.
 ~ Apabila teruna mendekatinya selangkah, Muslimah mengundur berpuluh ribu langkah.
 ~ Apabila teruna memujuk rayu, Muslimah menganggap itulah kalimah iblis.
 ~ Apabila teruna memberi harapan, Muslimah yakin janji NYA lebih indah di sana.

See perbezaan dia? Harap sangat korang dapat mengubah diri yang baik tu menjadi seorang hamba ALLAH yang lebih baik lagi. Tetibe nak berpantun or bersajak la pulok. Boleh kan kan kan ? Terima kasih..

Kerana muslimah mengerti dan menyedari,
Akan maruah peribadi sejati,
Yang diselaputi iman yang hakiki,
Yang tidak mudah dicemari,

Tapi mampu dimiliki,
Oleh insan yang insani.

Muhasabah diri diwaktu malam,Minta maaf kalau ada yang terasa ea?
 

Selasa, 12 Mac 2013

~ ANDAI RASULULLAH MELIHAT KITA BERCINTA~


Dah lama tak conteng kan.. ANDAI RASULULLAH MELIHAT KITA BERCINTA ?? ERRM..Tajuk memang MeLeToP sangat.. Dah macam rancangan kat astro ria la pulok. Budak-budak zaman moden nie bila sebut soal cinta HAMBOI mengalahkan TOK BIDAN je. 85% update status dekat FB pasal CINTAN CINTUN CINTON ye dak? Dan selebihnya pasal keagamaan laa kan..

Memang tak dinafikan remaja suka mencintai dan dicintai. TAPI TAPI TAPI TAPI korang kena beringat lohh, Kadang-kadang ia mendekatkan kita dengan nerakawi (ade ke nerakawi?) dan kadang-kadang mendekatkan kita dengan syurgawi.

Ibubapa, guru selalu nasihat anak-anak demo ( JANGAN BERCINTA TIME BELAJAR @ JANGAN BERCINTA TIME SEKOLAH ) adakah nasihat ini memberi impak kepada anak-anak demo? Macam no respond je. Ni semua silap silap silap dan silap. Sebab ape silap?????

Sebab ibubapa, guru tak peke dengan keadaan sekarang. Pernah dengar nasihat berbentuk macam nie tak? ( JANGAN BERCOUPLE TIME BELAJAR @ JANGAN BERCOUPLE TIME SEKOLAH ) confirm tak pernah dengar kan? Tengok laaa.. Zaman sekarang kan dah maju jadi minda dorang lagi up to date ..Segalanya dihujung jari .. Nak nak sekarang dah ada banyak laman sosial (so... sial)HAHA.

> CINTA MULA BERPUTIK DI FACEBOOK
~ Aku appy bersama si DIA (jengkreng tahap gaban)
~ 1st aku kenal laki macam DIA (auww)
~ Tak sabar nak tengok si DIA (hais syumm)
~ Seharian bergayut dengan sii jejaka hitamku(ambek mu sitoo)

> BILA CINTA MULA PUDAR DI FACEBOOK
~ bila ko nak break ngan aq jantan (kasarnyo bahase)
~ aq keluar dengan kawan pun nak memekak ke (kasar sgtt)

See.. Budak sekarang lebih banyak bercouple daripada ber'cinta. Zaman RASULULLAH kalau dah suka kat seseorang senang je teros masuk meminang then kawen teruss.. Kerja tak ada.. Jangan risau rezeki milik NYA. Bukan nak larang bercouple time sekolah ke ape. Tapi bercinta biarlah dapat menjadi ibadah, dapat mendatangkan kebaikkan, dapat mengubah kita atau pasangan kita menjadi seorang yang lebih baik dari sebelum ni, yang paling penting CINTA TAK MENGHALALKAN APA YANG HARAM hOPe k0rAng PahaM ..

Bersama-sama muhasabah diri ..

Selasa, 19 Februari 2013

RAGAM INSAN YANG BERGELAR ANAK

...Assalamualaikum...

Selamat tengah hari kawan-kawan. Alhamdulillah hari ni aku masih bernafas walaupun dalam keadaan separuh sakit.. Dalam keadaan sakit baru lah aku tahu yang ibu sangat sangat sangat sayang sangat kat aku.dan aku suka bila ada orang tu send mesej yang macam nie

" Org slalu ckp. Kalau dpt jmpe artis msti best. Kalau jmpe wanita cantik msti seronok. Bagi saye, dapat jumpa dan menghabis kan masa dengan Siti Shahara bt Yussof adalah suatu benda yg paling menggembirakan "

serius nak nangis pun ada ...OK biasanya anak sulung macam aku akan berasa tersisih bila dah dapat adik (luahan hati kecilku) nak tahu tak apa yang dirasai oleh seorang anak ?? meh tengok nie, baca dan jadikan iktibar

~ Anak terkadang berfikir ibu bapanya lebih sayang kan anak lain dari dia.
~ Anak terkadang berasa terkekang oleh ibu bapanya.
~ Anak terkadang merasa bahawa dirinya lebih pintar dan membantah nasihat ibu bapanya.
~ Anak terkadang merasa bahawa dirinya tidak disayangi dan dipinggirkan.
~ Anak terkadang selalu mengungkit segala kerja yang dilakukan untuk ibu bapanya.
~ Anak terkadang mementingkan harta daripada ibu bapanya.
~ Anak terkadang menganggap remeh sesuatu pekerjaan yang telah diberikan.
~ Anak terkadang suka melawan cakap ibu bapanya.

FAKTA YANG TIDAK DIKETAHUI ANAK ::::

~ Seorang anak tidak tahu bahawa ibu bapa suka memuji sikap anaknya di depan orang lain.
~ Seorang anak tidak tahu bahawa segala yang dilakukan ibu bapa adalah untuk kebaikan anaknya sendiri.
~ Seorang anak tidak tahu bahawa ibu bapa lebih banyak pengalaman hidup bak kata orang " ibu bapa yang makan garam dulu ".
~ Seorang anak tidak tahu bahawa nama anak sentiasa menjadi mainan bibir dalam setiap doa ibu bapanya.
~ Seorang anak tidak tahu bahawa ibu bapa tak pernah menceritakan kepayahan serta kesusahan melahirkan dan membesarkan anaknya.
~ Seorang anak tidak tahu bahawa ibu bapa telah menyiapkan sesuatu yang bernilai untuk anaknya.
~ Seorang anak tidak tahu bahawa ibu bapa tidak sanggup melihat anaknya hidup susah.
~ Seorang anak tidak tahu bahawa setiap kali ia melawan cakap, hati ibu bapa akan bergetar dan menyebabkan umurnya menjadi pendek.

Ahad, 10 Februari 2013

:: AL-Mulk ::

...Assalamualaikum...

Apo khabar?..haha..Rindu lah rasa macam dah lama tak menconteng arang kat sini kan?..OK..Korang mesti selalu baca AL-QURAN kan?..Dalam banyak-banyak surah..korang suka baca surah apa??.Kalau aku mesti la surah YASIN..Nak tau kenapa..sebab tu je surah yang aku boleh hafal,kalau pergi ziarah kubur tak payah la susah-susah nak bawa yasin kan..Hari ni nak cerita tentang kelebihan surah AL_MULK..walaupun surah ni agak panjang sedikit tapi amalkanlah surah ini dalam kehidupan harian....

 :::: KELEBIHAN SURAH AL-MULK ::::

Ada cerita dalam Al-Quran, bahawa seseorang yang beramal dengan surah Al-Mulk, Bila tiba kematian, maka datang malaikat untuk menyoal. Sebelum sempat menyoal , surah Al-Mulk bercucuran memenuhi wajah si mati. Lalu malaikat berkata " Ya Ahlul Kitab aku kenal kamu..Kamu AL-MULK..Kenapa kamu datang ke sini?.

Seraya Al-Mulk menjawab " Wahai malaikat, sepanjang manusia ini hidup dia beramal dengan ku.. Aku sudah sebati didalam kerongkong nya, maka aku hadir ini untuk menghalang kamu dari menghukum manusia ini ".

Malaikat menjawab: " Wahai Al-Mulk tidak boleh menghalang tugas kami ".

Lantas surah AL-MULK datang kepada ALLAH... " Wahai ALLAH..Aku adalah kitab-mu , Aku mahu melindungi manusia itu, jika engkau tidak mengizinkan buanglah aku (AL-MULK) dari AL-QURAN-mu ".

Maka ALLAH memberi keizinan kepada AL-MULK .Lalu AL_MULK kembali ke kubur manusia tersebut. Sesampai di kubur kelihatan malaikat menghampiri manusia, AL-MULK menjerit dengan gerunnya " Ya malaikat!! pergi kau dari sini!! Aku telah mendapat keizinan dari ALLAH bahawa aku akan menjaga manusia ini sehingga hari kiamat, aku tidak sanggup membiarkan manusia ini kesunyian sendiri di dalam kubur ini, biarlah aku menjadi temannya sehingga dia dibangkitkan kelak.

Pesan:: Baginda Nabi Muhammad S.A.W telah berjanji sesiapa yang mengamalkan surah AL-MULK akan terhidar dari seksaan kubur.WALLAHUALAM..

Selasa, 5 Februari 2013

~::S U M A Y Y A H::~

...Assalamualaikum...

Pernah tak dengar seorang wanita yang bernama  S U M A Y Y A H ??..haha..sebenarnya tadi ada terbaca 1 buku nie..Dia menceritakan kisah SUMAYYAH rasa nak menangis pun ada..Mesti korang ingat2 lupa kan kisah sumayyah..ok..harap korang amik iktibar dan pengajaran ok?..

SUMAYYAH iaitu ibu kepada AMMAR BIN YASIR, yang merupakan gambaran cemerlang wanita pertama yang mati syahid dalam agama Islam. SUMAYYAH adalah isteri kepada YASIR. Dengan keimanan yang kuat dan keberanian yang tersimpan di relung hatinya yang sanggup menentang ABU JAHAL yang terkenal dengan sifat kejam dan bengisnya. ABU JAHAL merupakan majikan kepada SUMAYYAH.

SUMAYYAH bersama suami dan anaknya AMMAR BIN YASIR telah dijemur di tengah padang pasir yang sangat panas. Kaki dan tangan mereka diikat sehingga tidak dapat bergerak dan melawan.

Mereka diseksa dengan kejam, agar mengikuti keinginan ABU JAHAL. Namun tidak terdengar sepatah katapun dari mulut YASIR dan puteranya AMMAR, selain daripada rintihan yang penuh kesakitan. Justeru itu mereka meneruskan penyeksaan terhadap keluarga yang beriman ini agar murtad.

SUMAYYAH, tidak hanya merintih kesakitan tetapi menentang secara terus terang dan menyatakan bahawa dia tetap bErpegang teguh pada agamanya, walaupun terpaksa dibayar dengan harga yang mahal. Hal ini kerana mereka telah mendengar sabda RASULULLAH SAW ketika baginda melawati tempat mereka diseksa.

Sabda rasulullah saw: "besabarlah, wahai keluarga Yasir, kerana tempat yang dijanjikan untuk kamu adalah syurga"

ABU JAHAL merasa terhina kerana dicabar oleh seorang wanita yang lemah. Segala penyeksaan yang dilakukan hanya menambah ketaqwaan SUMAYYAH. Akhirnya SUMAYYAH dibunuh dengan penyeksaan yang menyedihkan.

Riwayat SUMAYYAH dicatat dalam lembaran sejarah dengan tinta emas. Kerana wanita pertama mati syahid dalam Islam ini sebagai motivasi jihad terhadap generasi yang berikutnya.

Ibnu Hajar berkata didalam kitabnya AL-ISHABAH: " Sumayyah binti Hubbath bekas hamba sahaya Huzaifah bin Al-Mughirah bin Makhzan. Ia adalah ibu Ammar bin Yasir orang yang masuk islam pada kurun ke-7. SUMAYYAH diseksa ABU JAHAL dan ditusuk tombak pada kemaluannya hingga meninggal dunia. Ia adalah wanita yang pertama sekali mati syahid dalam Islam.

Sekali lagi hadis riwayat Ibnu Sa'ad dengan sanad yang sahih dari Mujahid berkata: " Wanita pertama sekali mati syahid dalam Islam ialah SUMAYYAH merupakan wanita yang sudah tua dan lemah". Ketika ABU JAHAL terbunuh dalam perang Badar, RASLULLAH SAW bersabda: " ALLAH membunuh orang yang membunuh ibumu".

Begitulah agungnya nilai perjuangan seorang wanita. Bila kita renungkan ternyata orang yang pertama sekali memeluk Islam dan menyatakan kebenaran yang dibawa RASULULLAH adalah seorang wanita iaitu SAYYIDAH KHADIJAH. Dan orang yang pertama mati syahid juga seorang wanita iaitu SUMAYYAH. Semoga kaum wanita mampu meninggikan darjat kewanitaannya hingga akhir hayat.

Semoga kisah sumayyah dapat kita jadikan iktibar dan pengajaran..ok..  *__*

Jumaat, 1 Februari 2013

...Assalamualaikum...

Pada suatu hari ada sorang lelaki nie,berkenalan dengan sorang perempuan melalui laman sosial iaitu  F A C E B O O K  ..Mulanya niat lelaki nie cuma nak berkawan begitu juga dengan perempuan nie..Tapi lama-kelamaan,oleh kerana hari-hari online bersama dan kerap berbual-bual..Maka terdetiklah "P E R A S A A N" diantara mereka.

Sebenarnya perempuan nie pernah putus cinta dengan kekasih die..EURMM orang putih cakap break la konon..kalau putus cinta mestilah sedih an..Bila lelaki tu datang je perempuan nie kembali HaPPy lahh...

Si perempuan berasa takut sebab tak mungkin lah cinta datang dengan cepat macam nie..Tapi bila die cuba menjauhi lelaki tersebut,perasaan tu semakin kuat.Ape taknye lelaki tu yang dah buat kehidupan perempuan tu bahagiakan..Banyak waktu dan rahsia yang dikongsi bersama lelaki tu.

Lalu pada suatu hari ~ ~:::

Si perempuan meluahkan perasaan kepada lelaki nie,maka lelaki tersebut membalas dengan penuh bermakna dan sangat menghargai perempuan tersebut.Setelah mengetahui bahawa mereka tidak bertepuk sebelah tangan akhirnya lelaki tersebut decide ajak jumpa.

Selepas perjumpaan, perempuan tersebut mula menjauhkan diri daripada lelaki tersebut.Puas lelaki tersebut sms ,tunggu kat F A C E B O O K tapi malangnya perempuan nie tak pernah muncul lagi..

Pada suatu hari mereka terserempak disebuah kedai kek, lelaki tersebut tidak melepaskan peluang untuk berjumpa dan bertanya kenapa sikap die berubah..Setelah puas bertanya perempuan tersebut berkata:

Perempuan : " Saya tak tahu, selepas jumpa awak saya rasa lebih baik kita berkawan saja...bukan sebab...
Lelaki : " Suuudddddddahhhhhhhllaahhh!!! saya tahu awak tu memilih, saya tak sekacak EX awak kan..terpulang!..

Moral ::: manusia lebih mementingkan paras rupa daripada ketulusan hati seseorang.

Sebelum kita mengenal seseorang tu, kita nampak segalanya indah tentang dia
Tapi setelah kita mengenalinya dengan lebih lama, barulah kita nampak kekurangannya
Namun seseorang yang mencintainya dengan tulus, tidak akan memandang kelemahannya itu
Sebaliknya mencintainya dan cuba terimanya dengan seadanya kerana Allah..

 Ok..sebelum tu nak ucap salam jumaat dan salam febuari..

..../\
...(*)__________/\
..||n||_____.-:''''''''':-.__. sebelum awak membina masjid..
..||n||___(*(*(*|*)*)*)__. TOLONG..
..||n||_. ||nnnnnnnnnnnn||__. Ringankan kaki awak ke masjid dan solat dimasjid secara berjemaah..















Khamis, 31 Januari 2013

F A C E B O O K

...Assalamualaikum...

Suatu malam si bapa terlihat anak gadisnya yang bongsu update status di F A C E B O O K statusnya bertaip:

"Nape lah hati ni tak tenang..somebody pls..I need someone now :-( "

Maka ramailah jejaka-jejaka mula membalas status tersebut..Ada jejaka hensem,ada jejaka poyo,ada jejaka alim-alim kucing.Semua nak berikan jawapan."Ah semua nak mengurat" getus hati kecil gadis tersebut.Sampailah giliran jejaka yang ke 401

Jejaka 401 komen:
"mana nak tenang ~;
~ solat pun kurang.
~ tahajjud pun sekali dalam 12 bulan.
~ nangis sujud taubat pada tuhan pun jarang-jarang.
~ bila sedih kau cari kawan then pergi HAVE FUN.
~ bila ada masalah lagu dan muzik ko layan..Al quran mana ko pandang.
~ bibir rajin mengumpat..Zikir x pernah jadi sebutan.
~ bila study,hormat pada guru dan pensyarah pon kurang.
~ bila tak tenang,mengadu dalam sosial jadi pilihan,,tikar sejadah mana nak pandang.
~ bila tak tenang,cari teman buat pasangan tapi tak cari T U H A N buat petunjuk jalan.

Tapi bila tengok "S E T I A  H U J U N G  N Y A W A" tenang sungguh sampai mengalir-ngalir air mata.Tengok watak ZAIN HAKIMI terus tenang pulak..Luluzzz...

Wahai pemilik fb nie, sudah-sudahlah tu membonggak ~ ~"

Apabila si gadis terbaca komen jejaka yang ke 401 die terus jadi berang lalu menyumpah seranah sambil menggerakkan cursor laju-laju carik button block.

Then gadis tu update status baru..

"I dah block mamat poyo mane entah belagak macam tau semua tentang aku..Hey U just know my name..Not my story OK!!!!!"

Si abah tersenyum dibawah meja sambil main laptop.Dalam hatinya berkata..

"Fuh..nasib baik aku dah buat 5 lagi face account.Baru block 1 je pon.kah kah kah..kali nie nak guna face mamat ensem la pulak..nak tenangkan die..kononye kat message..hik hik hik"

Ok..assalamualaikum..  *___*


 
 

Jumaat, 25 Januari 2013

Perubahan Kita..SeDaR?

...Assalamualaikum...

"cinta itu indah"

Banyak orang cakap cinta itu indah sebenarnya memang indah pun *jika berlandaskan syariah yang betul kan?*..Cinta banyak maksud yang tersirat dan tersurat..ade cinta kepada pencipta,cinta pada haiwan dan tumbuh-tumbuhan,cinta pada harta,cinta pada keluarga,kawan-kawan dan cinta pada pasangan..

Cinta banyak mendatangkan perubahan..perubahan nie boleh mengembirakan dan melukakan hati seseorang..
Kalau bercinta dengan pasangan nah hambek mu situu...

AWAK MARAH...SAYA DIAM
IBU MARAH...KAU LAWAN KAN?
AWAK MERAJUK...SAYA PUJUK
IBU MERAJUK..KAU KATA IBU MENGADE-NGADE
AWAK MENGADU...SAYA DENGAR JE
IBU MENGADU...KAU WAT MUKE TAK DENGAR JE
AWAK HABIS KREDIT...SAYA SHARE TOPUP
IBU TAK DE DUIT...ADE KAU TOLONG IBU?
AWAK CAKAP RINDU...SAYA JUMPA AWAK
IBU CAKAP RINDU...KAU TAK TELEFON/TAK BALEK RUMAH PUN
AWAK NAK CHECK FON SAYA...SAYA BAGI
IBU CHECK FON...KAU CAKAP BEDOSE CHECK FON ANAK
AWAK NAK SAYA CAKAP "I LOVE U"...SAYA CAKAP
DEKAT IBU ADE KAU CAKAP I LOVE U? 
AWAK NAK SAYA PIMPIN...SAYA PIMPIN TANGAN AWAK BILA MELINTAS
IBU NAK MELINTAS...ADE KAU PIMPIN?
SAYA TAKUT AWAK TINGGALKAN SAYA
DEKAT IBU KAU CAKAP BIARKAN ANAKMU BERSENDIRIAN PERGI!!!!!

Nie perubahan yang berlaku pada kita tanpa disedari kan?......jadi sama-sama lah kita perbaiki diri supaya tidak menyinggung hati orang lain..

sewaktu kita masih kecil
ibu sering mengajar dan membuat kita tersenyum
tetapi bila kita sudah dewasa
mengapa kita lupa membuat ibu kita tersenyum bahagia

"sayang ibu"